Vincent van Gogh

února 03, 2019


Vincent van Gogh... pro mě jedna z nejvýraznějších osobností v oblasti umění na světě.

Holandský malíř, který je známý pravděpodobně jako blázen, co si uřízl ucho. Nebo možná jako umělec, kterému se za jeho života prodal pouze jeden obraz (Červená vinice). Já ho vnímám jako člověka, který si dokázal jít za svým a dokázal světu, že byl v něčem výjimečný. (I když to tak spousta lidí za jeho života nevnímala.)



Jeho život nebyl vždy úplně jednoduchý. Od malička se snažil dokázat své rodině (a já bych řekla, že především sám sobě), že je v něčem dobrý. Zlom v jeho životě vidím v bodě, kdy ho mladší bratr Theo začal podporovat v malování. Kupoval mu plátna barvy a Vincent na sobě tvrdě dřel. Spoustu svých problémů a bolestí vkládal do svých obrazů, které jsou dnes sice velmi známé, ovšem za jeho života po nich neštěkl ani pes.
Já osobně mám na jeho obrazech hrozně ráda tu barevnost. Ten nádech a atmosféru. Řekla bych, že do všech obrazů projektoval svou vlastní realitu, ve které žil. A to se mi na tom líbí. Žádný jeho obraz není "plochý", každý má skrytou myšlenku, význam, skutečnost, kterou Vincent cítil při jeho malování.




Jeho život byl zajímavý, smutný ale i radostný. Dokázal těžit z přítomného okamžiku a vkládat ho do svých obrazů. Na svou dobu byl příliš nadčasový a za svého života nedoceněný. Nyní je však považován za jednoho ze zakladatelů expresionismu.



Na co se podívat?

S postavou Vincenta van Gogha se můžeme setkat v hromadě různých filmů, já dávám přednost nedávno zfilmovaném filmu Loving Vincent/ S láskou Vincent, který se odehrává rok po Vincentově smrti. Mladý Arman Roulin dostane za úkol doručit dopis jeho bratrovi. Nicméně na cestě zjistí, že stejně jako Vincent i on je již mrtev. Na nějakou dobu zůstane v Auvers, kde Vincent strávil svá poslední léta, než zde zemřel. Arman Roulin se dává do řeči s lidmi, kteří Vincenta znali a snaží se dopátrat, co se vlastně kdysi stalo. Jak a proč Vincent zemřel?

Film je sám o sobě poutavý už hned při prvních pár minutách a to nejen úžasným vizuálním zpracováním. Celý příběh svižně plyne a než se nadějete, jste na konci, kde kapesník nezůstane suchý. Za mě rozhodně úžasný film, který nevidím naposledy, protože i při několikátém zhlédnutí ve filmu nacházíte další a další neprobádaná místa.


Co se seriálu týče, Vincent se objevil i v jedné z epizod Doctora Who. Epizoda je neuvěřitelně citlivá a příjemná, řekla bych, i pro neznalce Doctora Who už jen kvůli charakteru Vincenta, který tvůrci krásně vystihli. Příběh je pochopitelně fiktivní, ale i tak stojí určitě za zhlédnutí. :)


A nakonec nejkrásnější scéna z Doctora Who... pokud se chystáte se na tento díl podívat, tuhle scénu je lepší vidět až v epizodě.



---

zdroj - potrétu Vincenta van Gogha
zdroj - The Church at Auvers
zdroj - Hvězdná noc
zdroj - Terasa kavárny v noci
zdroj - portrét Arman Roulin

Mohlo by se ti líbit

3 komentářů

  1. Patří mezi mé oblíbence....film byl úžasný.
    Přeji hezké dny a díky za virtuální návštěvu na mém blogu.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Terasa kavárny v noci je krásný obraz :) I ta vinice. Znám ho hlavně z filmů.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  3. Veľmi zaujímavý nápad na článok, úžasne spracované aj s tipmi na filmy/seriály :) Nedá mi nespomenúť ohľadne jeho osoby Bukowského báseň:
    “Van Gogh cut off his ear
    gave it to a
    prostitute
    who flung it away in
    extreme
    disgust.
    Van, whores don't want
    ears
    they want
    money.
    I guess that's why you were
    such a great
    painter: you
    didn't understand
    much
    else.” :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každou zpětnou vazbu, moc si jí vážím.

Nejčtenější

Nepřehlédni

Brýle HÄMÄHÄKKI

Čtenáři