Jak na tvůrčí krizi?

srpna 31, 2018


Pravděpodobně každý z nás občas prochází tvůrčí krizí a ne vždy je z ní cesta ven tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Já mám běžně chuť něco tvořit, ale inspirace ne a ne přijít. Když už bývá situace hodně zoufalá, většinou hned otvírám Pinterest a ve finále se nechám ovlivnit nějakou líbivou kresbou či malbou někoho jiného. Z finální práce pak nakonec vlastně ani nemám radost, protože i přes to, že jsem do ní vložila kus svých nápadů, to není můj obrázek. Je to jen okopírovaný nápad. Neosobní, neoriginální, nudný.


Vím, že v tom nejsem sama. Stejný proces se děje i mnohým lidem kolem mě a jsem si jistá, že nejenom jim. Tvůrčí krize je náročná pro každého z nás a není jednoduché svou inspiraci vždy chytit. Vždycky jí ale můžeme nějak přilákat. Ale jak?


1) Dívej se kolem sebe
Múza může stejně rychle přijít, jako odejít. Ve škole nám nejednou domlouvali, abychom si s sebou všude tahali malý zápisník. Nápad totiž může přijít kdykoliv a kdekoliv a je zbytečné si ho nechat jen tak utéct. (Někteří prý nápady nachází převážně na toaletě... Já tedy ne. :(). 

Dobrým zdrojem inspirace může být procházka po okolí nebo třeba jen výhled z okna pokoje. Někdy se stačí jen porozhlédnout po místnosti, někdy přečíst nějaký článek v novinách nebo knížku. Zkrátka, možnosti jsou různé a záleží jen na každém z nás, jaký zdroj využijeme. 


2) Řiď se aktuálními pocity
Někdy zkrátka nemáme náladu jít inspiraci naproti. Prostě chceme teď hned něco vytvořit. Já se v takové chvíli soustředím na svou aktuální náladu. Zkouším si v hlavě představit, jak se zrovna cítím a následně se to pokouším zhmotnit. Někdy je to jednodušší, někdy ne. Ale vždy se mi po dotvoření podaří dotyčného pocitu zbavit. Tento způsob je pro mě zároveň takovou očistou. Učí mě to pracovat s vlastní psychikou, učí mě to sebepoznávání.


3) Prohlédni si díla umělců
Lidé se od sebe odjakživa učí navzájem. Umění není výjimkou. Prohlédnout si díla od různých umělců bývá často dost inspirativní. Různí autoři pracují různými technikami, vytvářejí různě působící díla. Veselá, smutná, strašidelná, hravá i úzkostná... Jinak pracuje s tužkou jeden umělec, jinak druhý. A v tom je to kouzlo pozorování ostatních děl. Všímat si, jak každý umělec pracuje. Jak rychle musel autor nanášet barvu štětcem, aby vytvořil efekt, jaký vytvořil? Jaké použil barvy? Jak funguje kompozice? Vypadá obraz reálně nebo nereálně? Zobrazuje nějaký pocit? Myšlenku? Co mě na něm zaujalo? Proč?

Některá díla nás fascinují natolik, že pak máme pocit, že jim rozumíme do hloubky. A to je na tom to nejúžasnější. Když si z každého obrazu, který nás zaujme, vezmeme kus (nemluvím teď o kopírování obrazu, jako takového, myslím tím vnitřní pocit z každého díla nebo techniku) a vytvoříme ze všech těch kousíčků něco čistě vlastního, originálního.


4) Studuj lidskou postavu
Zvládnout nakreslit či namalovat lidskou postavu je těžké, ale hrozně zajímavé. A když ta naše slavná Múza nepřichází, můžeme také zkusit ztvárnit právě lidské tělo. Ať už podle knih nebo pomocí internetu. Návodů i nápadů, jak na to, je spousta. Jen se odvážit a vytrvat.









---

Jestli se zrovna potýkáte s tvůrčí krizí, přeji hodně štěstí s jejím překonání. Bývají to těžké časy, ale nejsou nekonečné. :)


Bojujete s tvůrčí krizí obdobně nebo máte na jejich překonání nějakou jinou fintu? 

(Obrázky: pixabay.com)

Mohlo by se ti líbit

14 komentářů

  1. Já mám občas tvůrčí krizi, co se týče psaní článků. Pak mám ale období, kdy nevím, co psát dřív :D :) A tak si všechny nápady zapisuju a mám stále co psát.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ten problém, že i když mám dost nápadů, nikdy si je nezapíšu, a tak občas nějaké zapomenu... :/ :D

      Vymazat
  2. Pokud mám tvůrčí krizi, tak se prostě snažím na chvíli vypnout. Pustím si nějaký seriál a nemyslím na povinnosti. Pak už to samo nějak přejde a většinou se to vystřídá s obdobím, kdy mám nápadů až až :D
    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať je těch kreativních období více, než těch neproduktivních. :)

      Vymazat
  3. Mně pro změnu pomáhá docela dost i hudba. A také samozřejmě ta různorodá inspirace, která se nachází všude kolem nás.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že i mě občas pomůže s překonáním tvůrčího bloku. :)

      Vymazat
  4. Pre mňa kríza vždy znamená to, že musím vypnúť. :) A je úplne jedno či na pár hodín alebo dní. jednoducho vtedy nie som schopná pracovať až kým si dostatočne neoddýchnem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já musím do jisté míry vypnout... Pokud ale jde o úkol ve škole... pak jsem v koncích :D

      Vymazat
  5. Hezký článek. Já se přiznám, že potřebuju ke kreslení předlohu. Nevím, ujíždí mi proporce, když dílo nevidím hned jako celek a mohu porovnat poměry jednotlivých částí vůči sobě. Obdivuju ty, kteří mají v hlavě obrazy. Vlastní obrazy.
    Co se týče psaní, to je něco jiného. Tam mám velmi bohatý svět slov, který se dere na povrch, jen se někdy zamáčkne tlačítko "vypnout" a já nevím, kde ho hledat, abych ho znovu obnovila. Tyhle články jsou vždycky přínosem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky všem závidím to kreslení "z hlavy". Mně to taky nikdy pořádně nešlo. :)

      Vymazat
  6. Něco jako tvůrčí krizi mám teď. Dala jsem si totiž závazek, že každou neděli zveřejním na blog jednu svou báseň. Jeden čas jsem skládala básně, jak na běžícím páse. A měla jsem zásobu. Pak mě přešlo tvůrčí napětí a nemůžu napsat nic. A teď už mi ty básně došly a nemám nic na přidání na blog. Nenapadá mě žádná nová. Asi zkusím tu procházku. Třeba ke mě nějaké verše přijdou Vezmu si s sebou notýsek...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si chodím občas sednout do lesa nebo parku. Z obou míst přichází jiná inspirace...

      Vymazat
  7. Když mám já tvůrčí blok, tak mi pomůže na chvíli prostě vypnout, načerpat novou energii, jít do přírody apod. :) Jinak u mě na blogu si se ptala, jestli by Ti s tím mohl pomoct kámen a určitě mohl - napsala jsem Ti u mého článku delší komentář, tak se tam kdyžtak mrkni a pokud se rozhodneš nějaký kámen pořídit, budu ráda, když mi pak dáš vědět, jestli si zpozorovala nějaké jeho účinky ;).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každou zpětnou vazbu, moc si jí vážím.

Nejčtenější

Nepřehlédni

Brýle HÄMÄHÄKKI

Čtenáři